Positiviteit, zelfvertrouwen en lachen

Op de kinderboerderij in de Merenwijk spreek ik Renée en Brur. Sinds augustus zien zij elkaar wekelijks in het kader van het mentorschap van project JA Statushouders. Renée komt aanfietsen met een bos bloemen voor Brur. "Omdat je zo lekker hebt gekookt vorige week". Brur heeft tijdens het eerste buurtdiner van Studio Moio in Leiden-Noord een uitgebreide Eritrese maaltijd gekookt voor ongeveer 30 personen. Toen Brur net in Leiden-Noord woonde kwam ze bij Studio Moio een theelepeltje lenen, en sindsdien heeft ze hier veel nieuwe contacten opgedaan.

Samen hebben ze al veel meegemaakt: van het in elkaar zetten van een kast tot verdwalen tijdens een fietstocht en de kinderboerderij bezoeken met het driejarige dochtertje van Brur. Geëmotioneerd vertelt Brur over de band die ze met Renée heeft opgebouwd. "Renée heeft me geleerd om een sterke zelfstandige vrouw te zijn, om alles eerst zelf te proberen en daarna pas om hulp te vragen."

Brur Renee

Wanneer ze vertellen over de tafel en kast die ze samen in elkaar probeerden te zetten barsten beide dames in lachen uit. Ze lachen veel samen en proberen zo veel mogelijk te ondernemen. Nadat ze samen in het huis van Sinterklaas zijn geweest zingt het dochtertje nog steeds Sinterklaasliedjes en vraagt ze iedere week wanneer Renée weer langskomt.

Brur is afkomstig uit Eritrea en wil in Nederland graag met kinderen werken. Renée heeft altijd met kinderen gewerkt en wil Brur helpen bij het vinden van een baan. Samen proberen ze tijdens de activiteiten Nederlands te oefenen, maar ze vervallen vaak in het Engels omdat Brur die taal goed beheerst.

Het allerleukste van het mentorschap is dat ze nu Renée kent. Van tevoren hadden beide dames niet verwacht dat het mentorschap hen zoveel zou opleveren. Brur zegt dat ze veel geluk heeft gehad met Renée als mentor. "I want to thank you for everything that you do for me and my daughter."

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn