Meer dan een mentor

Eind augustus 2016 zijn Gert-Jan Cornel (57) en Ayham Ziada (23) aan elkaar gekoppeld in het kader van het mentorproject JA Statushouders. Tijdens de eerste afspraak zijn ze bij de voetbaltraining van Gert-Jans zoon Simon gaan kijken. Iedereen langs de lijn kwam direct kennis maken met Ayham. Naar aanleiding van deze ontmoeting hebben een aantal zich ook aangemeld als mentor. Sinds die week traint Ayham mee door weer en wind bij VV Oegstgeest. Hij is echt onderdeel van het team geworden, dat bleek ook op zijn verjaardag toen hij voetbalkleding kreeg als cadeautje.

Gert-Jan is na zijn studie psychologie in Leiden blijven wonen en heeft ook veel in Leiden gewerkt. Tevens zet hij zich ook regelmatig in als vrijwilliger voor verschillende activiteiten. Dit heeft er voor gezorgd dat Gert-Jan in Leiden een groot netwerk heeft opgebouwd. Dit grote netwerk werpt zijn vruchten af, bij verschillende evenementen heeft Ayham al kennis mogen maken met de burgemeester en verschillende wethouders.

Ayham woont sinds augustus 2016 in Leiden. Als enige van zijn familie is hij Nederland. Een van zijn broers woont in Dortmund, de rest van het gezin woont in Egypte. In Syrië studeerde Ayham economie aan de universiteit. Op den duur kon hij niet langer in Syrië blijven en is hij met de boot via Libanon en Egypte naar Italië gereisd en uiteindelijk in Nederland terecht gekomen. Na een jaar in meerdere AZC’s te hebben gewoond werd Leiden zijn nieuwe thuis. Hij vindt het fijn dat Leiden zo centraal ligt in Nederland, hij hier kan gaan studeren en dat er in Leiden veel Nederlands met hem wordt gesproken. Momenteel zit hij in de Topclass van project JA Statushouders waar hij 4 dagen per week hard werkt om zo snel mogelijk te kunnen beginnen met studeren.

Meer dan een mentor

In zijn vrije tijd onderneemt Ayham vaak leuke dingen met Gert-Jan . Zij bezoeken bijvoorbeeld samen voorstellingen, het museum van Volkenkunde en vieren samen Sinterklaas.. Ook gaat hij vaak mee met de zonen van Gert-Jan en zijn vrouw Katja naar bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd van Ajax of een dance feest.

Door het mentorproject en de band die hij met Ayham heeft opgebouwd, zie Gert-Jan in hoe moeilijk het is om te vluchten naar een vreemd land. "Het is zo lastig om ergens weer helemaal opnieuw te moeten beginnen. Contacten leggen als je de taal niet beheerst is heel lastig". Aldus Gert-Jan.

Ayham is zich door zijn mentor snel thuis gaan voelen in zijn nieuwe stad. Gert-Jan ondersteund hem bij het leggen van nieuwe contacten en helpt hem met zijn Nederlands. Hij heeft een nieuwe familie, veel nieuwe vrienden en iemand waar hij altijd bij terecht kan.

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn