Het eerste feest in Nederland

Begin november ontstond het idee bij projectleider Jos Valk om een feest te organiseren voor alle mentoren en statushouders, als afsluiting van het eerste bestaansjaar van project JAS, om de mentoren te bedanken voor hun inzet en om de statushouders een leuke avond te bezorgen. In samenwerking met de vrijwilligers van stichting de Leidse Stijl hebben Nikita Korenhof en Liset van der Vos het allereerste Mid-Winterfeest van project JAS georganiseerd.

Al om kwart voor zeven druppelden de eerste gasten een versierd DZB binnen. De tafels vulden zich al snel met allerlei heerlijke gerechten. Tussen zeven en acht kwamen de meeste gasten binnen. Iedereen werd bij de ingang hartelijk ontvangen door medewerkers van project JAS of mentoren die zich die avond vrijwillig inzetten. In de kantine konden de meegebrachte gerechten worden neergezet. Hier kon iedereen onder het genot van een drankje gezellig met elkaar kletsen.

Eten-midwinterfeest

Er was zo ontzettend veel eten meegenomen dat het allemaal niet meer op de tafels paste. Allerlei gerechten uit verschillende landen en culturen vormden samen een overheerlijk buffet met voor ieder wat wils. Er stond continu een lange rij voor deze tafels.

Achter de bar waren medewerkers samen met vrijwilligers hard aan het werk om iedereen van een drankje te voorzien. De hele avond werd er muziek gedraaid uit allerlei verschillende landen, afgewisseld met speeches, een gedicht en een optreden van een 11-jarig Syrisch meisje.

Tegelijkertijd werd er in een aparte ruimte een programma voor de kinderen verzorgd. Circus Miloco zorgde voor een spectaculaire circus workshop gecombineerd met een kleine show. Studenten van Hogeschool Leiden verzorgden een muziekworkshop en kon er getekend en geknutseld worden door de kinderen. In de kantine ontstond spontaan een danscirkel. Er werd door de statushouders enthousiast gedanst op populaire Arabische muziek. Na enkele liedjes stonden ook wat moedige Nederlanders op de dansvloer om deze Arabische dans te leren. Gezamenlijk zongen we een aantal liedjes ter afsluiting van het feest.

dansen midwinterfeest

Het koor ‘Nieuw Leiden’ had een aantal liedjes voorbereid. Zowel Nederlandse klassiekers als ‘aan de Amsterdamse grachten’ als prachtige Arabische liedjes werden ten gehore gebracht. Iedereen zong mee en ze hebben ons in het Cronesteynpark kunnen horen.

Het allereerste Mid-Winterfeest is zeer geslaagd. Bij het uitzwaaien zagen wij alleen maar blije en vrolijke mensen het pand verlaten. Een aantal statushouders vertelden ons dat dit het eerste feest is dat zij hebben gehad sinds ze in Nederland zijn.

Namens de organisatie van het feest willen wij iedereen bedanken voor zijn komst, enthousiasme en inzet. In het bijzonder bedanken wij iedereen die tijdens het feest heeft geholpen. Namens de organisatie van het mentorproject bedanken wij alle mentoren voor hun inzet afgelopen jaar. De banden en vriendschappen die zijn ontstaan zijn fantastisch om te zien.

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn