Ontsnappen aan de hitte op het gemeentehuis

Dinsdagmiddag, 13:00 uur. Buiten is het 25 graden en binnen lijkt het wel 100. De andere helft van het duo dat ik vorm legt zuchtend haar schrift aan de kant. “Kom,” zegt ze, “we moeten nog foto’s maken voor ons project, laten we een auto meenemen en op pad gaan.”

We zijn via Stage Nieuwe Stijl terecht gekomen op een werkervaringsplek bij de gemeente Alphen aan den Rijn. Na mijn master Asian Studies bleek het nog niet zo heel simpel om een baan te krijgen en via via kwam ik bij het project Stage Nieuwe Stijl (SNS) van Frits Opdam terecht. In de oriëntatiegroep leerde ik dingen over solliciteren die eigenlijk heel erg voor de hand lagen, maar die ik toch even hardop moest horen. Bij de gemeente Alphen zijn ze erg enthousiast over het project en zo komen best wat SNS’ers in Alphen terecht. En dus begon ik in februari op mijn werkervaringsplek.

Het is erg interessant om mee te maken hoe een gemeente werkt. In de drie maanden dat ik nu aan de slag ben, heb ik al veel geleerd over de leuke en minder leuke dingen die komen kijken bij het hebben van een echte baan. Dingen die vaak verteld worden, maar die je eigenlijk zelf moet meemaken om te weten hoe het echt is. Je leert al snel mensen kennen en je netwerk uit te breiden.
De afdeling waar ik terecht ben gekomen bestaat uit mensen die ons beschouwen als volledige werknemers, ook al zijn we technisch gezien stagiairs. Onze meningen worden gevraagd en er wordt ook echt geluisterd naar wat wij te zeggen hebben. We krijgen veel vrijheid om ons project uit te voeren en om het noodzakelijke met het aangename te combineren. Zo is het bijvoorbeeld geen probleem om de hitte in het gemeentehuis te ontsnappen en met een auto op pad te gaan om foto’s te maken.

Door: Sander Toet

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn