Het bemachtigen van een eerste echte grotemensenbaan

April 2015. Net afgestudeerd stond ik klaar om de arbeidsmarkt te veroveren. Met twee masterdiploma’s, wat stage-ervaring en een rits nevenactiviteiten had ik weliswaar een aantal dingen op mijn curriculum vitae om mij te onderscheiden van de grote massa afgestudeerden, maar nog vrij weinig ideeën over hoe ik die felbegeerde eerste echte grotemensenbaan zou moeten weten te bemachtigen.

Met de horrorverhalen van studiegenootjes die al jaren eerder waren afgestudeerd en nog steeds als serveerster werkten in achterhoofd klopte ik vrijwel meteen aan bij Frits Opdam van Stage Nieuwe Stijl. Via Stage Nieuwe Stijl zou ik niet alleen meer werkervaring opdoen, maar ook meer leren over solliciteren, de arbeidsmarkt en personal branding.

Via Stage Nieuwe Stijl kwam ik in juni 2015 bij Wikimedia Nederland terecht. Op het kantoor van de organisatie achter de Nederlandstalige Wikipedia maakte ik kennis met een onbekende en fascinerende wereld. Ik kreeg de verantwoordelijkheid over een internationaal fotoproject, en leerde zo meer over communicatie, PR, sociale media, sponsorwerving, websitebeheer en evenementorganisatie. Ik was één van de gelukkigen die al gedurende mijn werkervaringsperiode een echte baan vond, en na afloop van mijn project bij Wikimedia ben ik aan de slag gegaan bij het online woordenboek bab.la in Hamburg.

Naast mijn kennis van het Nederlands en het Engels waren er voor bab.la nog een aantal belangrijke redenen om voor mij te kiezen: de bij Wikimedia opgedane ervaring met projectmanagement, websitebeheer en het schrijven van niet-wetenschappelijke stukken. Deze ervaring hielp mij bij het bijhouden van bab.la’s Nederlandstalige woordenboeken, het organiseren van taalgerelateerde projecten en het beheren van de bab.la blog. De door mijn werk voor Wikipedia aantoonbare affiniteit met online projecten was hierbij doorslaggevend.

Het was een combinatie van mijn kennis, mijn eerder opgedane ervaring en de ervaring van de werkervaringsplek die er uiteindelijk voor gezorgd heeft dat ik zo snel een baan heb kunnen vinden die weliswaar niet helemaal in mijn eigen vakgebied was, maar waar ik wel met veel plezier gewerkt heb – totdat ik een aantal maanden geleden overgestapt ben naar een baan die nog beter bij mijn studies past.

Door: Brigitte van de Pas

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn