Empowerment - aandacht en maatwerk

Door: David van de Bilt en Ivo Zonneveld, trainees empowermenttraining bij Project JA

In de empowermenttraining richten we ons gedurende een periode van zes weken op sollicitatievaardigheden en persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Doel is toeleiding naar werk of opleiding.

Het is donderdagochtend kwart voor negen, de eerste dag van de nieuwe empowermenttraining. Wij (de trainers) zitten klaar om 16 nieuwe deelnemers te ontvangen. Om vijf voor negen verschijnt de eerste deelnemer en om half tien komt de laatste deelnemer binnenwandelen, nog niet vermoedend dat dit wel een dingetje wordt; op tijd komen is zó moeilijk. De rode draad is dat de empowerment niet altijd leuk hoeft te zijn; immers het doel is om de uitkering vaarwel te zeggen. We starten met het gewenningsproces aan elkaar. De jongeren kijken elkaar nog wat ongemakkelijk aan, petjes worden omlaag getrokken, lange haren voor de ogen geschoven, jassen goed dichtgeknoopt en het grenzen opzoeken kan beginnen; die zijn natuurlijk snel bereikt; de trainer pareert, glimlacht, doet onverstoorbaar en maakt met iedereen verbinding.

Veiligheid creëren is hierbij de basis. Dat is af en toe een hele uitdaging. Maar natuurlijk ook nodig, als je bedenkt dat de jongeren een heel proces doormaken waarbij belangrijke vragen beantwoord moeten worden, zoals: hoe zit ik in elkaar, wat zijn mijn kwaliteiten, hoe kom ik over en hoe kom ik aan een baan? Hierbij krijgen het CV en de motivatiebrief veel aandacht, gekoppeld aan de vacatures. Tijdens deze exercitie wordt geworsteld met rugzak en ballast en wordt genoten van mooie momenten en persoonlijke successen. “Ik kan meer dan ik dacht” geeft zelfvertrouwen en de baan die er op volgt geeft een geweldig gevoel. Naast spannende presentaties, pitches en toekomstplannen wordt de groep een groep met jongeren die elkaar helpen, ondersteunen en bezighouden. Elk succes wordt gedeeld en inspireert de anderen.

Het is vrijdag tien voor drie, de laatste dag van de training. Wij ontvangen nu iedereen op tijd. Na een periode van hakken in het zand, openstellen, hard werken en plezier maken, nemen we afscheid van elkaar. Met een piepklein groepje; de meesten hebben werk. En dat is mooi! Dat gaat iedereen lukken! Voldaan zeggen wij elkaar gedag.

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn