Mentoren gezocht!

Door: Joost Bruggeman en Jos Valk

Project JA en JA+ zoeken 20 mentoren voor het begeleiden van jongeren (18-27 jaar) en vluchtelingen (27-60 jaar) in de regio Leiden.

De gemeenten in de regio Leiden investeren in het kader van het Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid in werkloze jongeren. Project JA!  heeft de opdracht alle jongeren onder de 27 jaar met een WWB uitkering te plaatsen op een opleiding of baan.

Niet alle jongeren zijn in staat om zelfstandig een plek te verwerven op de arbeidsmarkt. Zij hebben ondersteuning en intensieve begeleiding nodig. Deze jongeren worden daarom intensief begeleid door een multidisciplinair team. Er wordt met jongeren naar oplossingen gezocht voor de problemen die een belemmering vormen om deel te nemen aan onderwijs of om aan het werk te gaan. Gemeenten Leiden en Leiderdorp investeren daarnaast ook veel in de doelgroep nieuwe Nederlanders tussen de 18 en 60 jaar (Project JA+) in de uitkering met een taalachterstand.

We zoeken vrijwilligers in de rol van mentoren die mensen ondersteunen en helpen een aantal concrete stappen. Wij denken daarbij aan:

 • begeleiden tijdens stage, maatschappelijk functioneren,
 • huiswerkbegeleiding, studieplanning, bewaken studievoortgang
 • helpen contacten te leggen met werkgevers
 • nazorg bij scholing en/of werk, en bovenal
 • hulp bij het vinden van eigen kracht en zelfvertrouwen, door samen te werken aan de opbouw van een netwerk en samen successen te boeken.

Het mentorschap vraagt om  een persoonlijke benadering en belangstelling. Je bent een extra steun en toeverlaat voor deelnemers bij Project JA bij de begeleiding naar een opleiding en het zoeken naar werk. Op basis van kennis, ervaring en wensen van de mentor gaan we op zoek naar de juiste match tussen mentor en pupil / kandidaat. Begeleiding wordt geboden op  inhoud, back up, aanvullende contacten en intervisie. Ook een mentor staat niet alleen!

Om welke doelgroepen gaat het?

 1. Hoger opgeleiden met een taalachterstand die extra ondersteund worden om toelatingsexamen tot hoger onderwijs te kunnen halen
 2. Jongeren met een taalachterstand die toegeleid worden naar het middelbaar beroepsonderwijs
 3. Zowel jongeren als ouderen die een taalstage (gaan) lopen om vandaar uit naar regulier werk uit te kunnen stromen of als dat niet kan op een andere manier actief participeren in onze samenleving
 4. Jongeren die weliswaar geen taalprobleem hebben, maar wel hulp kunnen gebruiken bij het leggen van contacten met bijvoorbeeld  werkgevers, maar ook  terug kunnen vallen op iemand zodra ze aan het werk zijn of met een opleiding zijn gestart.

Elke doelgroep vraagt om een net andere begeleiding en kennis.

Wat vragen wij?

 • Affiniteit met één of meerdere doelgroepen
 • Basale kennis van arbeidsmarkt, sociale wet- en regelgeving, didactische vaardigheden en een onderwijsachtergrond daar waar ondersteuning op taalverwerving wordt gegeven
 • Het gesprek kunnen en willen voeren over hoe de kandidaat/ pupil zich oriënteert op de samenleving en wat zijn/haar rol daarin is of zou moeten worden
 • Beschikbaar voor drie tot vier uur per week
 • Bereidheid om ééns per maand van 17.00 – 19.00 uur intervisie en trainingen te volgen i.v.m. deskundigheidsbevordering. We werken hierin nauw samen met Vluchtelingenwerk Leiden.

Wat bieden wij?

 • De koppeling van u aan een mentee
 • Begeleiding, training en intervisie
 • Een coördinator als contactpersoon en aanspreekpunt
 • Een bescheiden vergoeding om samen met uw mentee iets te kunnen ondernemen
 • Verzekering tijdens de begeleiding van uw mentee
 • Reiskosten op basis van openbaar vervoer indien u buiten Leiden woont

Aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst dinsdag 8 december van 17.00 – 18.00 uur.

Ziet u kans uw kennis, ervaring en betrokkenheid in te kunnen zetten? Mail dan uw naam en telefoonnummer naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.U krijgt dan een uitnodiging toegestuurd met locatie en adresgegevens.

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn