Een mentor om van te leren

Jos en Filmon zien elkaar sinds de matching in april 2016 wekelijks. Tijdens deze wekelijkse afspraken leren zij veel van elkaar door middel van stadswandelingen, museumbezoekjes en fietstochten. “We praten veel over de dingen die we zien. Sommige dingen kent hij heel goed, het is voor mij vaak verrassend wat hij wel en niet weet. Op deze manier leren we iedere week van elkaar.

Jos heeft een achtergrond in geschiedenis en is stadsgids bij Gilde Leiden. Tijdens een stadswandeling laat hij plekken van Leiden zien waardoor Filmon beter kan begrijpen hoe Leiden als stad is ontstaan. Toen Jos tijdens een van de wandelingen de gevel van het stadhuis liet zien vertelde Filmon dat in de hoofdstad van Eritrea veel gebouwen er ook zo uit zien. Jos leerde dat Filmon telt in het Italiaans en dat zijn vader en grootvader zelfs Italiaans spraken.

Filmon en Jos hebben (bijna) alle musea in Leiden bezocht. Beide heren geven aan het bezoeken van musea leuk te vinden omdat ze dan veel van elkaar kunnen leren. Jos vertelt Filmon over de geschiedenis en leert tegelijkertijd van Filmon over hoe bepaalde dingen in Eritrea werken. “Toen we naar het molenmuseum van Molen de Valk gingen vertelde Filmon over graanmalen in Eritrea”.

Sinds kort loopt Filmon stage bij een garage. “Omdat ik veel Nederlands wil oefenen en naast het praten met Jos weinig Nederlands kan praten heeft mijn klantmanager deze stage voor mij geregeld”. Drie dagen per week werk Filmon van negen tot zes. “Ik luister goed naar wat de klanten vragen en doe mijn best om in het Nederlands te antwoorden. Ik vind de stage leuk en goed om te doen, ik doe er meteen werkervaring op.” In de garage houdt hij zich bezig met het repareren van autobanden. In Eritrea werkte hij in een winkel voor bouwmaterialen, maar wat hij precies in Nederland wil gaan doen weet hij nog niet.

Op de vraag wat de toegevoegde waarde is van het mentorschap antwoordt Filmon; “Een mentor is belangrijk. Voor een vluchteling zonder mentor of taalcoach is wonen in Nederland heel moeilijk. Ik ben blij dat Jos mij kan helpen met moeilijke brieven en het leren van Nederlands” Jos geeft aan als mentor te zijn begonnen omdat hij het belangrijk vindt dat nieuwkomers goed opgevangen worden en meteen deel gaan uitmaken van de samenleving. Hij zegt over de relatie met Filmon; “Dit mentorschap is een verrijking voor ons allebei. Het is heel plezierig om iemand als Filmon te ondersteunen, hij is ontzettend geïnteresseerd en staat open voor alles. Daar krijg ik ook weer veel voor terug, ik leer veel van hem en vind het leuk om te praten over zijn wereldbeeld en ideeën.”

Jos en Filmon Burcht
Jos en Filmon Lopen

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn