Vrijheid, schaatsen en eten met je handen

In juli 2016 zijn Elise en Kebrom aan elkaar gekoppeld in het kader van het mentorproject. De eerste afspraken verliepen allemaal redelijk moeizaam omdat Kebrom de Nederlandse taal nog niet goed beheerste. Inmiddels gaat het een stuk beter met het Nederlands en doet Kebrom nog steeds zijn best om iedere dag nieuwe woorden te leren.

 

Kebrom is 29 jaar woont sinds oktober 2015 in Leiden. In Eritrea heeft hij onder andere als kapper gewerkt. Ook in Nederland zou hij graag weer als kapper willen werken. Elise woont ook in Leiden, heeft rechten gestudeerd en werkt nu bij de Raad van staten in Den Haag. “Ik ben mentor geworden omdat ik graag iemand wilde ontmoeten uit een andere cultuur en hem/haar graag op weg wilde helpen in de Nederlandse samenleving.” Bij de wekelijkse afspraak eten ze vaak samen. Kebrom maakt geregeld Injerrah een pittig gerecht wat je met je handen moet eten. Elise vond het wel even wennen om met je handen te eten terwijl Kebrom het minstens twee keer per week doet. “Als ik haast heb eet ik altijd met mijn handen anders gebruik ik gewoon een vork.”

Elise en Kebrom

 

“Het leukste wat we samen hebben gedaan is schaatsen op de ijsbaan op de Nieuwe Rijn. Samen met de broer van Kebrom hebben we geoefend. Bij Kebrom ging het heel goed met een rekje, maar zijn broer vond het heel eng.” Als we Kebrom vragen wat hij van Nederland vind vertelt hij dat hij Nederland heel leuk vind en dat hij het belangrijk vind dat er vrijheid is in Nederland maar dat we wel wat beter voor elkaar moeten zorgen. Als in Eritrea iemand ziek is, ook al is het maar een griepje, dan ga je langs. Het mentorschap is voor beiden een toevoeging aan hun leven. “Als we over Nederland praten vertelt Kebrom vaak hoe dat in Eritrea is, zo leer ik veel over zijn cultuur.” “Elise is een aardige vrouw, ik ben echt heel blij met Elise als mentor, zij leert mij Nederlands en wil mij altijd helpen.”

 

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn