Nieuw project JAS - voor nieuwe statushouders - op de VNG Conferentie van 7 maart

Op 7 maart geven projectleider Jos Valk en aanbieders van specifieke programmaonderdelen Rien van der Toorn, Erica Zwaan en Margreet Houdijk een presentatie over de nieuwe aanpak die de gemeente Leiden heeft ontwikkeld voor nieuwe statushouders (vluchtelingen met een toegekende verblijfsstatus van minimaal vijf jaar).
Het nieuwe project gaat JAS heten (Project JA voor Statushouders).

Deze aanpak bestaat uit een uitgebreid programma van activiteiten, waardoor de inburgering en participatie in de samenleving en op de arbeidsmarkt gelijktijdig met elkaar gaan plaatsvinden. Waar voorheen statushouders lange tijd uitkeringsafhankelijk waren en nauwelijks in beeld kwamen bij de gemeente, komt daar nu verandering in. Elke statushouder wordt actief benaderd en krijgt snel een individueel plan van aanpak met bijbehorend traject. Dit traject duurt 4 periodes van 24 weken. Elke week is een minimale inzet van 24 uur vereist voor elke statushouder.

Naast een inleiding op het gehele project zal worden ingezoomd op de volgende programmaonderdelen:

  1. Het mentorproject, waarin vrijwilligers uit Leiden aan een statushouder gekoppeld worden en hem/haar persoonlijke begeleiding geven.
  2. Het Gesprek, een interactieve module waarin statushouders in gesprek gaan over cultuurverschillen en wat zij te bieden hebben in de Nederlandse maatschappij.
  3. Walk & Talk, een activiteit die gericht is op bewegen, vitaliteit en op een informele wijze met elkaar in gesprek raken. Momenteel zijn de vrouwelijke statushouders al bezig met wandelen.


Klik hier voor de powerpointpresentatie die gegeven wordt tijdens de conferentie. (In deze presentatie staat het programma.)
Klik hier voor de brief aan de raad over de maatschappelijke participatie van statushouders.
Klik hier om de folder van het project te bekijken.
En klik hier voor de informatieset voor vrijwillige mentoren in het onderdeel mentorproject.

 

Logo Leiden rood

eu embleem esf


webdesign en realisatie door: MC United Reclamestudio, Alphen aan den Rijn